Deset najlepših plaža na Tasosu | Lord Travel

Nadamo se da ste odabrali smeštaj po vašoj meri jer vam u nastavku predlažemo koje se plaže treba naći na vašem spisku. Ukoliko izuzmeno plaže u Potosu, Limerariji, Limenasu (jer neko  od ovih mesta treba biti baza za vaš obilazak) preporučujemo vam sledeće…

Paradise beach ili rajska plaža je jedna od najposećenijih zbog jako sitnog peska u vodi i na obali.

Za porodice sa decom plaža je idealna zbog toga što je plićak dug nekih 30-ak metara.

Najveća plaža ostrva je od Limenasa udaljena desetak kilometara – Golden beach. Kristalno čisto more, beli pesak, ležaljke, brojne taverne i kafići, različite sportske aktivnosti, plitak ulaz u more su glavne odlike ove plaže.

Pefkari je od Limenarije udaljen oko 2km, a od Potosa oko 1.5km.

Ova plaža ima Plavu zastavu, dobro je uređena, čista a poznata i među onima koji vole da rone.

Plaža Pahis je smeštena na oko 10km zapadno od Limenasa na putu za Potos. Ovo je idealna plaža za odmor sa porodicom zbog sitnog peskai prirodne hladovine. Organizovana je sa dosta sadržaja i veoma dugačka, a takođe i lako dostupna.

Paradise (rajska) plaza -Tasos - Lord Travel
Golden beach - Tasos - Lord Travel
Pefkari - Tasos - Lord Travel
Pahis plaža - Tasos - Lord Travel

Najpopularnija plaža u blizini Limenasa je Makriamos što u prevodu znači „dugački pesak“. Peščana plaža sa belim peskom i  blagim ulazom u vodu, organizovana  i pripada kompleksu istoimenih bungalova, pa se zbog toga naplaćuje ulaz. Okružena je borovima i zelenilom, lepim stenama, zelenim površinama sa cvećem, popločanim stazicama i lepim baštama.

Mermerna ili Saliara je plaža zaista drugačija od svih ostalih. Čitava plaža je prekrivena sitnim belim mermernim kamenčicima. Beli kamenčići kojima je prekrivena ostaju hladni i ako je temperatura vazduha  40 stepeni u plusu. Obala je bela poput snega, a boja vode tirkizno plava, poput egzotične plaže. Međutim, do plaže vodi zemljani put dužine otprilike 4km, poluorganizovana je i postoji kafeterija sa brzom hranom i ležaljke.

Makryammos - Tasos - Lord Travel
Mermerna plaza - Tasos - Lord Travel

Aliki je plaža koja je od Potosa udaljena oko 20km. Jedna je od atraktivnijih plaža koja ima dve uvale, gde je jedna peščana sa predivnom bojom vode. Pored dela sa ležaljkama, ima i slobodog dela a duž cele plaže je sitan i mek pesak, sa idealnom dubinom za decu. Oni koji vole ronjenje mogu uživati zbog bogatog podvodnog sveta.

Plaža Psili Ammos se nalazi na oko 5km južno od Potosa. Plaža sa mekanim belim peskom, čak i u vodi, a boja mora je  tirkizno plava i veoma čista. Na plaži se nalazi bar sa ležaljkama i suncobranima. Deo plaže ima i prirodnu hladovinu.

La Scala je uređena tek 2014. godine i odmah je postala jedna od najpopularnijih plaža na ostrvu. Ne toliko velika, sa čistim morem, modernim kafićem, hladovinom, bazenom za decu, restoranom… Privlači dosta mladih zbog beach barova, modernog kafića, ležaljki, lazy begova…

Vathi je uža peščana ali divlja plaža. Nije organizovana, bez ležaljki i tuševa. More je bistro i prozirno, a plićak dugačak. Retko ima gužve, odlikuje je sitan pesak poput brašna, koji je mekan i svetle boje, pa je i voda svetlo plava.

Aliki - Tasos - Lord Travel
Psili Amos - Tasos - Lord Travel
La Scala - Tasos - Lord Travel
Vathi - Tasos - Lord Travel

Ipak, teško je zaustaviti se na ovom broju s obzirom da Tasos pruža još zanimljivih plaža. Svom spisku možete dodati i plaže: Glifoneri, Skala Rachoni, Skala Sotiros, Notos, Giola… Giola nije klasična plaža već takozvani prirodni bazen formiran u steni. Prirodno blago Tasosa koje morate obići jer se za njega vezuje legenda da je vrhovni Bog Zevs stvorio ovo predivno mesto za Afroditu, kako bi se ona tu kupala, pa je zato mnogi nazivaju i Afroditina suza.

Dalje, naša preporuka je da obavezno izdvojite vreme za posetu sela Teologos koje je poznato po izvrsnoj domaćoj jagnjetini. Možete posetiti fabriku zlata Iris gold, manastir Svetog Arhangela Mihaila, arheološki muzej u Limenasu. Jedno veče možete izdvojiti za tardicionalno grčko veče, jedan dan za obilazak Kavale ili neko krstarenje…