Stavros zanimljivosti | Lord Travel

Zamislite da neka “gradska uprava”, “opština”, “država”, da neki “prostorni inzinjer iz uprave za urbanizaciju grada”, dobije odrešene ruke da sredi jedan primorski gradić, koji preko leta ima 300.000 stanovnika, a van sezone 50.000, po svim pravilima struke…. I izgradi se “Lučka kapetanija” dvospratna široka zgrada sa svim prepoznatljivim crtama gčke primorske ahitekture, sa sirokim prostorom oko nje, gde su klupice i stazice za setnju i odmor, gde je svako drvo, bila to palma, platan(parkovski kesten), lipa ili maslina smišljeno zasadjena na odredjenom mestu i to sve u samom srcu male luke. Izgradi se dok, sa jasno odvojenim ekonomskim delom od turističkog dela, sa osmišljenim parkingom izmedju doka i zgrade kapetanije i izmedju zgrade kapetanije i glavne magistrale koja prolazi kroz gradić. Izgrade se sportski tereni s jedne i sa druge strane magistrale. Uobliči se lug “platana” koji su se nalazili tik uz luku i more. Izgrade se dva hotela sa izlazom na more s’ jedne strane i magistralom sa druge. Izgradi se mali parkić sa fontanom preko puta zgrade kapetanije.
I onda neko resi (’89. godine – recimo), da sve to ostavi i prepusti “slučaju” ili “sreci” na održavanje i korišćenje. Ovako Stavros moze da zalici bilo kom prolazniku sa Balkana.

Ove reci ne treba da zavaraju i da se pomisli da Stavros nije moderno letovalište. Gde god ima privatnog sektora, koji preuzme ulogu domaćina u gradu, taj grad liči na bilo koji mali gradić na Hlkidikiju, recimo. Glavno šetaliste koje je u stvari ulica paralelna sa magistralom, ali iznad same magistrale, je prepuna svega. Možete naći jeftinije ili skuplje restorane, poslastičare, sladoled, kokice i sećernu vunu na svakom ćosku, ulicne prodavce sa suvenirima, medom, smokvama ili drugim sitnicama, butike koze ili ostale prodavnice svakakvih stvari, samonikle luna-parkove koji se nalaze na svakom slobodnom mestu i sve što se vec i očekujete na moru u grckoj. Ta ulica nije urbanističkim planom zamišljena da bude glavno šetaliste, nego je nastala tako sto su vlasnici kuća u njoj, od svojih pridzemlja napravili lokale, butike, restorane…
Stavros je idealno mesto za ljude koji žele da u krugu od 500 metara imaju sve. Ako vam se smeštaj nalazi u blizini šetališta, recimo, u tom užem krugu imate: bezbroj malih autentičnih grčkih restorana, jedan mega market i nekoliko malih, dve pekare, kinesku radnju, dve benzinske stanice, mini autobusku stanicu, hiljadu drugih radnji i naravno plažu. Na takvoj poziciji je i apartman studio ElaniosZeus koji je udaljen 400m od same plaže, a samo dve raskrsnice od šetališta.

Takodje, postoji niz restorana/prodavnica koje LordTravel preporucuje da koristite, na takvim radnjama, obicno na ulzanim vratima, postoji i LordTravel nalepnica. BeleAir je jedan od njih, ovaj restoran se nalazi na samom šetalištu, sa malo skupljim cenama pića ali zato jako povoljnim cenama hrane.

Stavros leto blog LordTravel zanimljivostiStavros leto blog LordTravel zanimljivosti

Plaže u Stavrosu su uglavnom polupeščane. Mogu se podeliti na plaže levo od doka(na severoistok ka Vrasni i Asprovalti) i plaže desno od doka(na jug ka Jerisosu i trecem prstu Halkidikija).
Velika plaža koja pocinje u Stavrosu a zavrsava se posle Asprovalte je dugacka preko 10km. U samom Stavrosu je mestimično šljunkovita ili pescana sa glinastim peskom, a kako se udaljavate od Stavrosa ka Vrasni, ona prelazi skoro potpuno u fantastican sitni pesak. Celom svojom dužinom, velika plaža postepeno povećava dubinu tako da je “plićak” dugačak i skoro je idealna za manju decu. Voda je obično čista i nema morske trave niti visokih talasa, ali to sve zavisi od vetra tako da lose vreme ume da upropasti dan na plaži velikim talasima i morskom travom koju talasi sa sobom donesu.

Stavros leto blog LordTravel zanimljivostiStavros leto blog LordTravel zanimljivostiStavros leto blog LordTravel zanimljivosti

Ako krenemo desno od doka prvo nailazimo na nekoliko gradskih plaza poredjanih jedna do druge ka jugu. Prva je plaza “Platani” koja se nalazi u senci malog luga platana koji je gotovo ceo pretvoren u parking. Parking je slobodan, a neki delovi ove plaže uopšte nemaju pesak već plažu prekriva travnjak i direktan hlad platana. Vilu Vula i Vilu Natalina samo magistrala deli od plaže “Platani”. Sledeća plaža je Favela(izuzetno uredjena) i jos puno plaža koje se redjaju jedna za drugom.
Za ljubitelje plaže sa višim standardima, neophodan je sopstveni prevoz. Ako ste svojim kolima, možete obići plaze koje se nalaze juzno ka Jerisosu. Tu je reljef brdovit i vijugav put će vas voditi pored desetak uvalica koja je svaka lepa na svoj nacin.
Babylon Beach je jedna od takvih uvala. Udaljena je 22km od Stavrosa i do nje, sa magistrale vodi mali asvaltirani puteljak. Parking nije u senci ali ga ima dovoljno. Plaža je velika i postoji deo sa suncobranima i beach barom, a takodje postoji i deo gde možete sami “ubosti” svoj suncobran. Kada nema vetra i velikih talasa, ova plaza je jedan od najlepsih u grckoj. Istice je oštar, brasnjašt, ali fin žuti pesak i voda kristalne bistrine. Usput možete istražiti jos neku plažu, Ammos beach, Totos beach i plaže oko gradića Olympiade.

A onda, … stari grad.

Stavros blog LordTravel zanimljivosti

Ukoliko niste avanturističkog duha ili jednostavno ne volite predugačke šetnje ili otkrivanje nepoznatog, može se desiti da ušuškani u sve ugodne uslove koje pruža uži centar Stavrosa, uopšte ne opazite da iza 2 ili 3 reda ulica iznad magistrale postoji potpuno drugačiji Stavros, Stari deo grada (Ano Stavros). Tada shvatite da je Stavros u stvari starije naselje nego sto ste pre pomislili. Iduci glavnom ulicom (koja preseca stari deo grada na pola), na gore, primećuje se potpuno nova arhitektura. Ulice imaju fenjere, kuće su lepše, manje ali sredjenije, trotoari su uzi a ivicnjaci obojeni. Kako se penjete naviše, ulice postaju uze, jednosmerne. Nekada vam se čini da put prolazi kroz necije dvorište. Ima puno stepenica izmedju kuća. Ulice su popločane, velikim kamenim pločama, svuda stari crep, mali prozori i po koje drvo masline. Krajolik podseća na stare gradove Nesebar ili Sozopol (u Bugarskoj) ili Lovćen (u Crnoj Gori). I na vrhu restoran, sa čije terase puca pogled na ceo zaliv od Stavrosa do Asprovalte. U turistickoj sezoni, ako dodjete pridveče, a ne popodne, u starom Stavrosu ne računajte na parking.

Niš 16.02.2020. – Lord Travel