Sivota (Syvota, Σύβοτα) | Lord Travel

Jedno manje popularno letovališta koje nije mnogo poznato kod nas a gde se stiže jako lako i brzo pomoću novog autoputa od grčke granice (Egnatia Odos), samim tim ima i posebnu draž i velike mogućnosti za otkrivanje novih prelepih predela.
Malo mesto na jonskoj obali, u severozapadnoj Grčkoj, pripada oblasti Epira, u regiji Tesprotija veličine oko 1500 km2. Sedište ove regije je grad i luka Igumenica,udaljeno 30km južno od Sivote, a sa druge strane, severno 20km nalazi se Parga.

sivota sunset blog lord travel

 
Od Soluna do Sivote se stiže autoputem, preko Janjine i Igumenice, i od Soluna ima jos 320km novog, kvalitetnog autoputa sa 3 trake. Putarina iznosi ukupno oko 12 eura, na sve 4 naplatne rampe.
Od Beograda do Sivote se stiže za 10h i 35min, preko Sofije, preko Makedonije za 9h i 30min, a od Niša preko Sofije za 8h i 47min. ili za 7h i 28min preko Makedonije.
Ovo mesto na prvi pogled izgleda kao razglednica, staro ribarsko mesto koje je sada postalo moderno letovalište sa velikim brojem taverni, prodavnica, kafića. Čine ga nekoliko uličica uz more i nekoliko ulica sa vilama i hotelima na uzvišenju, a uz centralni deo mesta nalazi se veliki park.
Sivota je malo ribarsko mesto i sve je skoncentrisano u samom središtu mesta ili uz obalu. Mesto ima doktora, prodavnice, bankomate, ali ne i mega market. Ukoliko želite, možete posetiti i Lidl koji se nalazi u Igumenici (Igoumenitsa), 25 km od Sivote.

 
Priroda koja se pruža u Sivoti i njenoj okolini je neprocenljiva. Smenjuju se šume i smaragdno more koji pružaju osećaj kao da se nalazite na ostrvu. Kristalno čisto more u brojim uvalama koje se nižu jedna za drugom, pogledi sa plaže i raznih vidikovaca na more su savršeni, skoro nestvarni.
Ono što pruža Sivota jesu izleti brodićima. Čak se može iznajmiti manji motorni čamac za 5-6 osoba i za njega nije ni potrebna dozvola. Taksi brodići postoje da vas odvezu na odgovarajuće plaže i da dodju po vas u dogovoreno vreme. Odatle može da se obiđe gradić Janjina, simpatičan gradić na jezeru. Zatim reka Aheron sa svetlo plavom nestvarno lepom bojom vode, koja protiče kroz predivnu prirodu i listopadnu šumu sa brojnim kafićima i tavernama u hladu. Preko puta je ostrvo Krf,i rajska ostrva Paxi i Antipaxi koje su nezaobilazne atrakcije.
190km od Sivote nalaze se Meteori, do kojih se može stići ili ogranizovanim prevozom ili sopstvenim prevozom ako ste kolima, savrsen izlet do nestvarnih utvrdjenja.
Ukoliko ne želite da se osećate kao da ste u Srbiji, okruženi našim ljudima, to je još jedan od razloga zašto odabrati Sivotu, tamo ćete na plaži uglavnom čuti italijanski jezik, koji je raj za uši, i gledati Italijane koji su tu u grupama sa minimum deset ljudi, oni su tako opušteni i zaista se vidi da znaju da uživaju.
U Sivoti postoje tzv. tople i hladne plaže. Iako je voda u dubljim delovima toplija, uz samu obalu nekih plaža u Sivoti su direktni izvori podzemnih hladnih voda u plićaku, pa je u ovom delu plićak hladniji.

PLAŽE SIVOTE

sivota blog lord travel

GALIKOS MOLOS
 
Plaža se nalazi u blizini Sivote, na puta za Igumenicu i lako je dostupna kolima. Do plaže najlakše možete doći prateći stazu pored mora od male luke u Sivoti ukrašene mnogobrojnim klupicama u hladovini. Plaža je uska i duga,ukrašena belim šljunkom, a sa nje se prostire i divan pogled na šumovito ostrvo preko puta. Voda je veoma topla, pesak se proteže duž cele plaže, a kamenčići se naziru u kristalno čistoj vodi. More je toplo i ova plaža je uglavnom veoma pogodna za porodice sa decom. Na samoj plaži nalazi se mala taverna gde se možete osvežiti ili nešto pojesti u prirodnoj hladovini, ali je potrebno spakovati suncobrane i peškire.

 

sivota blog lord travel

DEI
 
Najsevernija plaža na izlasku iz Sivote. Jako lako se stiže jer je ceo put popločan i obeležen putokazima. Okružena bujnom vegetacijom, a prekrivena belim šljunkom predstavljaja jednu od mirnijih i zavučenijih plaža na kojoj ne zalazi mnogo turista.

 

sivota blog lord travel

KARVUNO
 
Najposećenija plaža u celoj Sivoti zbog svoje dobre organizovanosti, a i omiljena plaža nautičara i upravo zbog toga postoji stalno smenjivanje jedrilica različitih oblika, dimenzija i boja. Vila Bella Vista je udaljena oko 300m pešaka. Posuta sitnim peskom, sa ponekim kamenčićem i jako dugim plićakom, spada u red toplih plaža.
Poseduje svoj parking i beach bar sa ležaljkama.

 

sivota blog lord travel

ZAVIA
 
Smeštena u maloj uvali, prepoznatljiva po ambijentu koji je okružuje – šuma maslina koja se ogleda u kristalno čistoj vodi. Atrakcija ove plaže su i izvori pijaće vode koji se nalaze na samoj plaži. Iako spada u hladne plaže, ništa manje nije atraktivna. Od Vile Nikolas se može doći pešaka jer se nalazi na 400m, a kolima je na udaljinosti od oko 900m.

 

sivota blog lord travel

ZERI
 
Plaža je uska, prekrivena belim šljunkom, plitka, topla i pruža pogled na svetlo tirkiznu boju mora. Idealna za porodice sa malom decom jer na ovoj plaži postoji mini akva park, a za starije postoje raznovrsni sportovi na vodi, iznajmljivanje čamca… A istoimena taverna pružiće vam savršenu tradicionalnu kuhinju.

 

sivota blog lord travel

BELLA VRAKA
 
Plaža do koje se stiže morem, ali ne brodom, nego pešaka. Nalazi se na ostrvu Mourtemeno, ali to ne predstavlja problem jer se uzana staza od belog peska povezuje kopnom s ovom predivnom plažom, a dubina mora u ovom pojasu ne prelazi visinu kolena.

 

Idealna kombinacija klime, okruženosti planinama, borovom šumom i maslinjacima, plažama koje su relativno blizu jedna do druge, sa morem kristalno čistim, smaragdno zelenim, providnim,odličnim za ronjenje, vodom toplom i prijatnom za kupanje je ono što Sivotu čini idealnim izborom za vaše letovanje.

Niš 25.07.2019. – Lord Travel