Paralija, znači plaža! | Lord Travel

Mesto gde sunce sija preko 200 dana godišnje, sa prekrasnim pogledom na Egejsko more i planinu Olimp. Obalu ovog malog gradica zapljuskuje voda Termajskog zaliva, poznatog pod nazivom Solunski zaliv.


Planina koja se uzdiže nad celom regijom je Olimp na 2919m nadmorske visine , a najviši vrh je Mikitas. I jedna od preporuka za obilazak i kratku ekskurziju na predivnom Olimpu. Izlet na Olimp, zavisno od perioda u sezoni i od toga da li se obilazi samo Olimp ili jos nesto u sklopu izleta, moze da kosta 15-20 eura. Uglavnom sve agencije imaju popuste za decu.


Pojava visokih talasa je retka, a i meduze se jako retko srecu.


Nalazi se na 70km od Soluna, od Beograda je udaljena 680km, a od Niša 460km.
6km odatle nalazi se Katerini, glavni grad oblasti Pierije. Ako obilazite ovaj gradic svojim ili iznajmljenim automobilom, ocekujte puno uskih jednosmernih ulica i ocekujte da cete morati platiti koji sat parkinga jer je gotovo nemoguce naci besplatno slobodno mesto za parking.
Paralija je jedno morsko, ravnicarsko, novo, sredjeno i urbanizovano mesto.

   Nema starog dela grada sa nekim starim tvrdjavama ili ulice sa kaldrmama, ali ima svugde trotoara, mnogo raznovrsnih trgovina, parkova, restorana, supermarketa. Izmedu ostalih, nalazi se i supermarket „Lidl“ sa jako niskim cenama.

Paralija se može pohvaliti i odlicnim mestima za šoping gde se mogu naci jako kvalitetne kožne jakne i cipele po veoma povoljnim cenama, radnje se nalaze u ulici koja vodi od crkve ka gradskoj plaži, a veliki broj prodavaca rado pristaje na cenkanje.
Od korisnih informacija možemo navesti da kartica za govornicu košta 5 eura i dovoljna je za par razgovora od 2 minuta. Za vožnju taksijem bolje je da odete do stajališta blizu crkve, i sami potražite taxi nego da vam npr. hostel ili hotel pozovu isti.
Ukoliko želite da iznajmite Rent a car,treba da znate da je minimum godina za iznajmljivanje automobila 21, uz minimalno godinu dana staru vozacku dozvolu. Potrebna je i medjunarodna dozvola , ali vecina rent a car agencija prihvata i bez nje.
Sigurnosni pojas je obavezan inace slede jako visoke kazne. Posebna pažnja se treba obratiti i na režim parkiranja u gradovima. Iznajmljivanje automobila u nekoj od Rent-a-car agencijama se krece od 35 eura po danu, pa navise.

Cene hrane su približne cenama u našoj zemlji, cak su cene povrca i voca povoljnije, i sladoled se može naci za 1 euro.
Paralija nudi puno porodicnih restorana sa ukusnim specijalitetima, a za najmlade postoji i akva park i luna park sa mnoštvom kvalitetnih i interesantnih sadržaja i velikim brojem atraktivnih igara.


Plaža je peskovita, ne preterano velika, ali je sredjena. Svakodnevno je održavaju i ciste, i na njima se nalaze tuševi i kabine za presvlacenje. Vila Myrto se nalazi na 70m od najlepšeg dela plaže i 150m od centra Paralije. Na pojedinim plažama nalaze se i kafici u zakupu, tako da su muzika , suncobrani i ležaljke pristupacni, i mogu se dobiti na korišcenje uz pice u kaficu za 3 do 5 eura. Plažom redovno šetaju prodavci raznih suvenira kao i ostalih stvari: narukvica, naocara, majci, patika, i još mnogo toga.

Ali naravno da postoje i mesta na kojima možete doci i sa svojim peškirom i suncobranom.

Temperatura vazduha u sezoni nije previsoka zbog ravnicarskog reljefa i Olimpa koji zaklanja letovalište, i tako predstavlja odlican spoj.
Pešcana plaža se prostire u dužini od 3km do susednog letovališta Olimpik Bic.


Nocni život je veoma bogat i zato je tako primamljiv i interesantan mladima. Postoje 2 diskoteke i nekoliko kluba, ali i na plažama su jako dobri provodi gde uvek ima puno dobro raspoloženih ljudi i gde su kafici otvoreni.

Još neki predlozi za dobar provod i obilazak su i izleti do Atosa-Sveta gora, nezaobilazni manastiri na Meteorima, gradovi Solun i Katerini – nezaobilazni za dobar šoping, kao i vec pomenuti Olimp.


Iako vecina meštana zna srpski jezik,nemojte se iznenaditi i zbuniti sa sasvim razlicitim znakovima nego kod nas gde klimanje glavom gore-dole znaci „ne”, a levo-desno znaci „da”, a isto tako i pokazivanjem prstom smatraju veoma nepristojnim.
Do Paralije se stiže za nekih 8 sati ako se putuje iz Niša, a iz Beograda u proseku za 10 sati. Turisti koji dolaze iz pravca Niša i južne Srbije, prate magistralni put E75, koji ih vodi kroz Makedoniju. U Grcku ulaze na granicnom prelazu Gevgelija, nastavljaju južno, a pored Soluna, prateci isti magistralni put, stižu u mesto Katerini, a Paralija je na samo pola sata vožnje na istok, prema Egejskom moru. Još jedan od razloga za posetu Paraliji, pored svih ostalih pogodnosti koje ona nudi.

NEKOLIKO BITNIH RECI IZ GRCKOG JEZIKA
– Dobro jutro ili Dobar dan –  Kali mera
– Dobro vece-  Kali spera
– Laku noc –  Kali nihta
– Kako ste –  Kala iste
– Molim –  Parakalo
– Hvala –  Efharisto
– Hleb – Psomi
– Vino (crno, belo, roze) – Krasi ( mavro, aspro, roze)
– Voda – Nero
– Pivo – Bira
– Srbija – Servia
– Srbin – Servos

Niš 06.05.2019. – Lord Travel