Pamporovo | Lord Travel
Pamporovo skijanje blog LordTravel


Pamporovo nazivaju najsunčanijim planinskim centrom Bugarske zbog blage klime sa mediteranskim uticajem i prijatne i blage zime sa 150 sunčanih dana godišnje sa temperaturama u proseku oko 3°C, i prosečnom godišnjom temperaturom oko 5°C. Sve to omogućava da debljina snežnog pokrivača bude oko 150 cm, i samim tim zimska uživanja su savršena jer su i ski staze prekrivene snegom tokom cele skijaške sezone od decembra do aprila. Turistički ski centar Pamporovo se nalazi u podnožnju Rodopa, na 1620 m nadmorske visine u oblasti Smoljan, u južnoj Bugarskoj, udaljenom od Plovdiva 85 km, a od Sofije 240 km. Od Niša je udaljen 375km a od Beograda 630km.Najviši vrh Rodopa je vrh Snežanka, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1926 m, od koga počinju skoro sve staze, a nadmorske visine staza variraju, jer idu od onih koje počinju na samom vrhu Snežanke do onih na 1444 metara nadmorske visine. U Pamporovu je ukupno 37 kilometara ski staza različitih težina, a najduža staza je dugačka 5,1 km, tako da je Pamporovo pogodno i za početnike i za najiskusnije skijaše sa 2 zelene, 5 plavih, 4 crvenih i 3 crnih staza.

Pored toga postoje i staze za snowboard, i staze za skijaško tj, nordijsko trčanje sa ukupnom dužinom od oko 25 km

Pamporovo skijanje blog toranj LordTravel


Na raspolaganju je 18 ski liftova uključujući i novi šestosed sa ukupnim kapacitetom 12.000 skijaša na sat. Forest Nook Apart Hotel Spa & Chalets je na 600m od ski lifta “Studenec” a Kompleks Malina Residence je na 150m od ski staza.
Omogućeno je i noćno skijanje za ljubitelje, sa odlično osvetljenom stazom svih 1176m, i širine 60 m, sa neverovatnim nagibom od 283 m na stazi broj 2 na vrhu Snežanke
Ski-pasom je pored skijališta Pamporovo obuhvaćeno i skijalište Meči Čal koje se nalazi iznad opštinskog centra Čepelare. Skijališta su povezana ski busom. Skijalište Meči Čal je posebno interesantno iskusnijim skijašima sa svojom crvenom stazom dugom 2.930 m.
Za sve ljubitelje snega koji nisu najsigurniji u svoje sposobnosti, kao i za početnike, postoji specijalizovana škola skijanja a isto tako i škola snowboarda. Čak postoji i specijalni deo staze za decu uzrasta od 3 do 10 godina koja prvi put skijaju i uče da skijaju. Ta je staza blizu glavnog skijaškog centra „Malina“, ograđena je i zaštićena pa nema opasnosti od povreda.
Časovi skijanja počinju u 9 h ujutru i traju sve do 16.30 h, a časovi mogu biti i individualni i u grupama do 18 ljudi.

Zbog raznovrsnosti ski staza, Pamporovo predstavlja idealan izbor da svoje dete prvi put stavite na skije.
Oprema za iznajmljivanje je odlična, tako da i ukoliko dođete bez svoje opreme, nije nikakav problem. Više informacija o cenama paketa ski-pass-a i cenama iznajmljivanja opreme za sezonu 2019/2020, možete videti u cenovniku na nasem sajtu.

Vožnja sankama koje vuku haski psi


Jedna od atrakcija u ovom ski centru je i vožnja sankama koje vuku haski psi i koju ne bi trebalo propustiti.

Pamporovo nudi svojim gostima bogatu ponudu svega – od odličnih hotela i smeštaja u apartmanima sa spa centrima do savršenih raznovrsnih ski staza, bogatog izbora raznih kuhinja, raznovrsnog noćnog života sa dosta diskoteka, barova, noćnih klubova, kafića, tako da zanimacije ima i za najmlađe i starije posetioce i ljubitelje zime i snega.


Ako zelite da vam smeštaj za vreme boravka na Pamporovu, bude u centru skijalista, blizu glavih žičara, naš predlog su tri hotela u krugu od 200m od samog centra. Apart hotel Sunny hills koji se nalazi u centru i udaljen je 350 metara od najbližeg ski lifta, Hotel Snežanka nalazi se 120m od centra i Hotel Orfej udaljen 300 m od centra Pamporova i 200 m od ski lifta.
Ako pak želite smeštaj sa vise zvezdica naš predlog su Hotel Orlovets i Hotel Perelik sa po pet zvezdica.

    Neke od korisnih informacija za prijatno i bezbedno zimovanje su:

  • Broj službe za spašavanje +359 309 58336
  • Turistički informacioni centar u gradu Smoljan u Bulevaru Bugarska broj 5
  • Radno vreme ski liftova na Pamporovu od 09:00 do 16:30
  • Radno vreme ski lifta Čepelare: od 08:30 do 16:30
  • Ski busevi saobraćaju na svakih 15 min od 08.30 do 10.30 i od 15.00 do 17.00

Niš 29.11.2019. – Lord Travel