Neos Marmaras iz ugla putnika | Lord Travel

Neos Marmaras je mali mediteranski grad i najpopularnije letovalište na zapadnoj strani poluostrva Sitonija. Razvoj ovog grada počeo je 1970. godine, a do masovnog razvoja turizma dolazi nakon izgradnje hotelskog kompleksa Porto Karas. Odlikuju ga dve plaže: gradska plaža i plaža Paradizo. Izdvaja se po svom brdovitom terenu, centar je dešavanja na Sitoniji, posebno tražen među mladima, ali i porodičnim ljudima.

Gradska plaža je jedna od najlepših plaža Sitonije. Lepo uređena peščana plaža sa plavom zastavicom, za čistoću mora, sa prirodnim hladom, mirnim morem, bez većih talasa. Celom dužinom plaža obiluje kafićima, barovima i sportskim sadržajima, a na južnom delu plaže nalazi se hotelski kompleks Porto Carras . Plaža Paradizo počinje pre samog ulaza u Neos Marmaras. Znatno je mirnija, bez buke, uža pa je idalan izbor za one koji vole mirniji odmor. Obala je peskovito šljunkovita kao i ulazak u more.

Pored plaža u Neos Marmarasu postoji veći broj malih uvala gde se možete potpuno odmoriti ili uživati u ronjenju. Takođe, u samoj okolini Neos Marmarasa postoji i veliki broj plaža kao što su Lagomandra, Kalogria, Koviou… (o kojima je bilo reči u našem postu o najlepšim plažama Sitonije)

Što se tiče snabdevanja namirnicama – grad ima nekoliko supermarketa i manjih prodavnica, zatim mesare, pekare, apoteke, lekarske ordinacije, banke…

Izbor taverni, restorana, kafića, poslastičara, brze hrane je veliki. Neki od njih su: kafić La Piazza, Senso bar smešten u centru mesta, klub Molos koji je na samoj obali a i jedan od najlepših kafića, Okyalos – riblji restoran sa pogledom na more, poznat po raznim ribljim specijalitetima, Taverna Kymata jedna od najstarijih taverni u Neos Marmarasu, Alcano sa najboljim girosom u mestu (neki će reći i na celoj Sitoniji)… Livas i Havana beach bar se izdvajaju kao najpoznatiji, sa dobrom uslugom, prijatnom atmosferom za uživanje tokom celog dana.

Posetiocima može biti zanimljivo i tradicionalno selo Partenon koje se nalazi na 5 km od Neos Marmarasa. Preporuka je otići popodne, ručati u Paul’s Taverni, gde kasnije možete uživati u zalasku sunca, sa pogledom na maslinjake. Ovde se nalazi crkva Svetog Stefana iz 19. veka i muzej folklora. Nekima može biti zanimljiva i čuvena pijaca koja je otvorena svakog četvrtka, gde možete naći dosta toga kao što su voće, povrće, med, maslinovo ulje, slatkiši, cveće, garderoba… Svakog dana kruži lokalni vozić kojim možete obići ceo grad, otići do Paradizo plaže… U malu luku svakodnevno pristaje veliki broj ribarskih i brodića sa turistima koji obilaze poluostrvo, a takođe dostupan je i veliki broj izleta koji se organizuju brodom. Tako da za svakoga se može pronaći neki vid aktivnosti i zabave.

Kombinacija mora, planine i zabave čini Neos Marmaras sjajnim mestom kako za odmor i uživanje, tako i za provod, obilaske i izlete. Kako biste se i uverili u to našu ponudu možete videti klikom OVDE