Najlepše plaže Sitonije | Lord Travel

Sitonija je drugi prst poluostrva Halkidiki, smešten između Kasandre i Atosa. Sitonija je šumovita, sa strmim brdima pod borovom šumom, vinogradima i voćnjacima u unotrašnjosti i plantažama maslinama u nizijama. Za ljubitelje tišine, zelenila, brojnih uvala, Sitonija je pravi izbor. Duž cele Sitonije postoji preko 60 plaža, a mi za vas izdvajamo samo nekoliko, koje prilikom boravka vredi obići.

Ono što Lord Travel može da vam ponudi su Psakudija i Neos Marmaras koji vam mogu biti takozvana baza za obilazak Sitonije.

Psakudija je malo turističko mesto u samom korenu Sitonije, poznato po nekoliko kilometara dugoj peščanoj plaži sa zlatno-žutim peskom. Ovo mesto ima jednu glavnu ulicu koja se pruža duž plaže, u kojoj su taverne, barovi, kafići, prodavnice i sve ono što je potrebno za prijatan i ugodan boravak.  Vila Pandora  se nalazi na laganoj uzvišici, na 90 metara od plaže, pa većina studija i apartmana ima prelep pogled na more, što je prednost za vaš miran i ugodan boravak.

Nedaleko je jedno od najatraktivnijih mesta u zalivu Toroneo – Neos Marmaras,  okružen planinama  Tragoudeli i Itamos. Prirodno okruženje upotpunjuju zlatne peščane plaže kao i savršeno čisto i toplo Egejsko more. Karakterističan je po svom brdovitom terenu, sa dva centra.

Neos Marmaras ima dve plaže – gradsku i plažu Paradizo.

Gradska plaža Neos Marmarasa je jedna od najlepših plaža Sitonije koja nosi plavu zastavicu za čistoću mora, a odlikuje je sitan pesak zlatne boje i prirodan hlad. Celom dužinom, od 1km, plaža obiluje kafićima, barovima, i sportskim sadržajima. Na južnom delu plaže nalazi se čuveni hotelski kompleks Porto Carras. Plaža Paradizo se nalazi na ulazu u Neos Marmaras koja je peskovito-šljunkovita, bez prirodnog hlada i beach barova, dugačka je, uža i za one koji vole pravi odmor. Kako biste se uverili preporuka za smeštaj su vile Korali, Albatros, Blue Sea.

Na 10 minuta vožnje je plaža Lagomandra, koja je čista i uređena, sa prirodnim hladom. Pogodna je za porodice sa decom, parove, mlade. Najbolje je doći u ranim jutarnjim satima, zbog velike gužve u sezoni.

Kalogria plaža je peščana plaža sa prirodnim hladom i plićakom. Kao i Lagomandra, vrlo je posećena u sezoni, pa ukoliko želite „lepše mesto“  na plaži preporuka je doći malo ranije, kako zbog mesta tako i zbog parkinga. Ima i par kafića na plaži pa je često i mladi posećuju.

Koviou je manja plaža, sa malo prirodnog hlada i odlična za sve ljubitelje ronjenja.

lagomandra leto blog LordTravel zanimljivostikalogria leto blog LordTravel zanimljivostikoviou leto blog LordTravel zanimljivosti

Orange (Kavourotripes) je možda i najpoznatija plaža na Sitoniji, posebno među onima koji vole da istražuju malo nedostupnije lokacije. Ima neverovatnu boju vode  i neobičnu konfiguraciju terena.

Skretanje za plažu Mega Portokali je oko 400 m posle skretanja za plažu Orange gledano iz Sartija. Plaža je divlja, sa predivnim morem, plićakom i malo strmim prilazom.

Kalamitsi je plaža sa pre svega čistom vodom, predivnom bojom, sitnim peskom, uređenim delom da ležaljkama  i suncobranima, tavernama…

orange-beach leto blog LordTravel zanimljivostiplatanisi leto blog LordTravel zanimljivostikalamitsi leto blog LordTravel zanimljivosti

Karidi plaža je dodir egzotike na Sitoniji nikako ne treba da propustite! Svojom bojom mora i peska plaža Karidi će učiniti da se osećate kao da ste na Karibima ili nekom egzotičnom ostrvu u Pacifiku.

Lagonisi plaža se nalazi na istočnoj strani Sitonije, koja je organizovana i najvećim delom pripada kafiću. Poznata je po tirkiznom moru i sitnom pesku, sa malo prirodnog hlada. Ono što posebno oduševljava posetioce je boja mora, pa je predlog  da i ona bude na vašoj listi za obilazak.

Klimataria se nalazi na jugu Sitonije, u blizini Sikije. Plaža ima dugačak plićak, veoma sitan pesak i čistu vodu, pa je pogodna za porodice sa malom decom.

Plaža Karidi, jedna od najatraktivnijih plaža Sitonije, samim tim poznate i po gužvama. Karidi plaža je smeštena na kraju letovališta Vourvourou.

Platanitsi plaža pripada kampu, uređena je, široka je sa sitnim šljunkom, odličnim baro, ali i nešto češćim vetrom.  Armenistis plaža je velika peščana plaža sa tirkiznom bojom mora i borovom šumom u zaleđu.

karidi leto blog LordTravel zanimljivostiklimataria leto blog LordTravel zanimljivostilagonisi leto blog LordTravel zanimljivosti

Niš 11.03.2020. – Lord Travel