Kusadasi - Novi Efes | Lord Travel

Kušadasi je najveće letovalište na turskoj egejskoj obali, i s obzirom da se Turska većim delom prostire u zapadnoj Aziji i sa nekih 3% u jugoistočnoj Evropi, i da se nalazi na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora,nije ni čudo što predstavlja zemlju kontrasta s jedne strane koja nastoji da sačuva tradiciju i običaje, dok sa druge, s nestrpljenjem žuri u savremenu budućnost.
Tokom vekova grad je bio poznat kao Neapolis, Novi Efes i Scala Nuova.
Kušadasi nudi mnogo više od obične i uobičajene turističke ponude.

Nekada malo ribarsko naselje, Kušadasi sada nudi turistima svih uzrasta iz cele Evrope da vide i dožive razne stvari i danas je mesto posete turista iz Velike Britanije, Irske, Holandije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kušadasi nema sopstveni aerodrom, već se koriste aerodromi “Adnan Menderes” u Izmiru (udaljen 85km) i “Milas-Bodrum” u Milasu (udaljen 120km). Ako se dolazi sa aerodroma u Izmiru hotel sa 5 zvezdica Palm Wings Ephesus se nalazi na nekih desetak kilometara pre Kusadasija, a ako se dolazi sa aerodroma u Milasu hotel sa 4 zvezdice Akbulut hotel se nalazi na 25km od Kusadasija.

Još jedna od zanimljivosti u Kušadasiju je veoma specifičan saobraćaj koji uopste ne funkcioniše po pravilima. Uglavnom važi “prvenstvo bržeg” i pravilo zvuka sirene. Sa manje semafora nego što je potrebno, po veoma uskim ulicama, kao i nešto brža vožnja u velikoj meri idu u prilog ovoj činjenici,zato se preporučuje da koristite njihove minibuseve-tj dolmuše za vožnje po gradu i obližnje obilaske, čak iako ste došli sopstevnim prevozom.


Nasuprot gradu nalazi se Ostrvo ptica atrakcija grada koji je simbol Kušadasija i po kome je Kušadasi i dobio ime ostrvo (tur. ada) i ptica (tur. kus),mostom je povezano sa obalom tj. gradom.

Grad poseduje marinu i luku za prekookeanske brodove, koji su svakodnevni gosti Kušadasija.

Prema procenama, Kušadasi ima oko 1.000 hotela, pansiona i apartmana svih kategorija.Kušadasi je lociran blizu istorijskih gradova kao što su Efes, Aphrodisias, Hierapolis i Pamukale. Isto tako i gradovi Selcuk i Sirince čine jako zanimljive izlete iz Kušadasija.
Efes se nalazi 18km od Kušadasija, a minibusom je potrebno oko 30 minuta vožnje. Efes je jedno od najbolje očuvanih drevnih gradova sveta, zaštićen od strane UNESCO i jedno od sedam svetskih čuda starog sveta. Efes je nešto što ne trebate propustiti u Kušadasiju, čak i ako niste ljubitelj istorije, jer samo mesto odiše duhom istorije. Marbel Hotel by Palm Wings je udaljen 20 km od antičkog grada Efesa. Posetom Efesa može da se iskoristi i poseta malog gradića Selčuk u kome mogu da se vide Selčuk tvrdjava, bazilika Sv.Ivana, muzej Efes i Isa Bei dzamija.


Na oko 85km od Kušadasija nalazi se i treći najveći grad Turske- Izmir. Jako interesantan grad i spoj starog i novog, istočnog i zapadnog, tradicionalnog turskog i modernog mediteransko-evropskog.

Pamukale ili pamučna tvrđava je još jedan nezaobilazan izlet ako se nalazite u Kušadasiju. Nalaze se na nekih 3 sata vožnje od Kušadasija. Ovaj pamučni dvorac jedan je od najistaknutijih obeležja Turske, jedinstven u svetu. Pamukale su nastale zbog velike količine kalcijum karbonata u vodi koja ovde izvire iz 17 izvora. Kalcijum karbonat svojim taloženjem prvo formira mekane, a kasnije tvrde tvorevine koje mi prepoznajemo kao kadice,ali tako ih je zvala i Kleopatra koja je koristila ovo mesto neobične lepote kako bi u termalnoj vodi preporodila svoj ten. Ovo mesto je nekada i služilo kao lečilište ili ogromni spa u prirodi jer su blagotvorni uticaji tople vode bogate mineralima bili jako cenjeni. Sama tvrđava dužine nekih 2.5 km i širine 500 m sačinjena je od stalaktita bele boje visine preko 100 metara s veličanstvenim slapovima. Za lekovita svojstva izvora znali su još i antički Grci pa su u blizini ovih izvora života sagradili svoj grad, Hierapolis.
Antički grad Hierapolis sadrži izuzetno očuvan amfiteatar, nekropolu ,gde se nalazi grob apostola Filipa, ostatke svetilišta posvećenog Plutonu ali i mnoge druge gradjevine,a naročitu pažnju privlači i pravi bazen za koji kažu da je lično Kleopatra dala da se sazida za nju, Kleopatrino kupatilo u kome se možete kupati u termalnoj vodi.

Kušadasi može da se pohvali većim brojem lepih peskovitih plaža, od kojih je jedan deo za javnu upotrebu, i na samim plažama ili u njihovoj neposrednoj blizini nalaze se kafići i prodavnice, organizovani su sportovi na vodi kao i svakodnevna animacija. La Santa Maria sa 4 zvezdice se nalazi na 250m od Kustur plaže.
Najpoznatija plaža je Ladies beach – ženska plaža, koja se nalazi na 2km severno od centra grada, i do koje se moze doći minibusom broj 5. Na 15 minuta hoda nalazi se Ogerim hotel sa 2 zvezdice, a na samoj plaži se nalazi Asena Beach Hotel sa 3 zvezdice. Najduža peščana plaža je Long beach do koje se dolazi minibusom 6. Hotel Flora Suites se nalazi na oko 700 metara udaljenosti od plaže Long beach i na oko 5 kilometara udaljenosti od samog centra grada. Omer holiday resort sa 4 zvezdice, nudi sopstvenu plažu i 2 restorana iz kojih se pruža pogled na more na Long beach.
I u gradu se isto nalaze par malih peščanih plaža duž šetališta uz more. KaraAslan hotel sa 4 zvezdice, nalazi se preko puta gradska plaže. Carina hotel se nalazi u blizini plaže Ladies beach i šetališta, a Hotel Surtel se nalazi u centru Kušadasija, na oko 250 metara udaljenosti od gradske plaže.
Šetaliste postaje naročito lepo pri zalasku sunca kada postaje puno lokalnog stanovništa i turista koji uživaju u šetnjama, i punim restoranima pored mora koji nude i razne kuhinje i tradicionalnu tursku hranu i turski čaj. Turska hrana je fantastična, a restorani u Kušadasiju obiluju jelima, pružajuci ukusan uvid u jednu od najboljih kuhinja na svetu.
Još jedna od zanimljivih zabava kako za decu tako i za odrasle su aqva parkovi kojih ima dva u okolini Kušadasija i koji obuhvataju veliki broj raznih tobogana, bazena sa talasima, dečijih bazena, vodopada, rafting-brzaka… A postoji i veoma atraktivan DOLPHIN PARK (park delfina), gde možete posmatrati delfine dok ih dresiraju, možete ih hraniti, dodirivati, plivati s njima i posmatrati predstave u kojima su oni glavni akteri.


Još jedno od mesta kojim možete da se približite kulturi i običajima ovog naroda su posete dzamijama jer pružaju neobičnu dekorativnu unutrašnjost, a isto tako mogu da posluže kao mesta gde možete da pobegnete od gradske gužve i da se ohladite od letnje vrućine.
U centru grada nalazi se Kušadasi bazar u kome se može naći sve šta poželite. Od lažnih dizajnera i torbe, i jakne, i satove i naočare, kao i jeftin nakit, suvenire, kožne stvari i ostalo. Cene nisu fiksne i od vas se očekuje da se ceknate i pogodite cenu koja vama odgovara. Hotel Dabaklar se nalazi u centru samog grada blizu Đuma pazara i nalazi se pored glavne stanice dolmuša.
Hamami sa turskim kupatilima gde dobijate masaže koje vam pružaju relaksaciju su nezaobilazni ako se nalazite u Kušadasiju, lepo i korisno i može vam dati snagu za dalje obilaske.

   Nezaobilazna stvar su pijace u Kušadasiju. Postoje 3 pijačna dana: utorak kada se prodaje voće i povrće, sreda je predviđena za tekstil, torbe, odeću, suvenire i začine, i petak, isto voće i povrće. Tih dana pijaca kreće od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati, isto sa obaveznim cenkanjima prodavaca. Santur hotel sa 3 zvezdice, se nalazi u ulici/bulevaru koji se pijacnih dana zatvara i postaje jedan ogromni lavirint pijacnih tezgi, pa ako ste ljubitelj ovakve trgovine ovo je zanimljiva pozicija hotela za vas.

Destinacija koja poslednjih godina privlači pre svega mlade ljude, nudi nezaboravne mogućnosti kada je provod u pitanju. Čuveni Bar street, ulica barova, raj za mlade, mesto gde kafići i diskoteke rade cele noći.

Korisne informacije:
Januara 2009. godine u Turskoj je uvedena nova nacionalna valuta – nova turska lira sa prosečnom vrednošću lire u odnosu na evro 1:6.63 sto znaci da bi za 1 euro mogli da dobijete 6.63 turskih lira. Naravno ovaj odnos varira pa tako pocetkom proleca 1 euro vredi oko 5(4.90) lira, a sredinom avgusta moze da vredi cak i oko 8(7.93) lira.
Vremenska zona: GMT+2 (sat unapred u odnosu na vreme u Republici Srbiji)
Kol. centar za strance +90 157

Brojevi za hitne slučajeve:
Vatrogasna služba 110
Hitna pomoć 112
Policija 155
Žandarmerija 156
Obalska straža 158
Šumski požari 177
Pogrebna služba 188
Turistički info centar 170
Operator za pozive u međunarodnom telefonskom sobraćaju 115
Operator za pozive u domaćem telefonskom saobraćaju 131
Služba telefonskih informacija 118
Navedene brojeve možete pozvati iz bilo kog grada u Turskoj i pozivom direktno stupate u kontakt sa nadležnom hitnom službom. Pozivi službama hitne pomoći se ne naplaćuju i službe su dostupne 24 časa, 7 dana u nedelji. Službama za hitne slučajeve možete pristupiti posredstvom telefonskih javnih govornica bez potrebe posedovanja telefonskih kartica. Kod govornica koje funkcionišu sistemom ubacivanja novčića, potrebno je ubaciti novčić u telefonski aparat, koji će biti vraćen natrag nakon završenog razgovora sa hitnom službom.

Niš 24.04.2019. – Lord Travel

Toggle side content