Grčka sela | Lord Travel

Grčka ima dosta tradicionalnih sela, malo se govori o njima, a vredi ih pomenuti. Ukoliko se tokom letovanja nađete u njihovoj blizini obiđite ih, prošetajte i osetite duh tradicije. U nastavku možete pročitati odlike nekih, a ujedno ćete i dobiti predlog koje od njih vredi posetiti.

Afitos je jedno od najlepših tradicionalnih sela na poluostrvu Kasandra, 3 km severno od Kalitee. Kaldrmisane ulice i kamene kuće stvaraju pravu i autentičnu atmosferu tipičnog grčkog primorskog sela. Ovo naselje je na uzvišenju pa je i izvanredan vidikovac sa koga se pogled širi na čitavu obalu.

Tradicionalno selo Partenon nalazi se na 5km iznad Neos Marmarasa, na nadmorskoj visini od oko 350 metara. Sa vidikovca se pruža divan pogled na maslinjake, zaliv Toroneos, Porto Carras i ostrvo Kelifos. Danas  ima nekoliko kuća za smeštaj turista, kafića, radnji sa suvenirima i jedan restoran – Paul’s Tavern gde možete uživati u zalasku sunca i domaćem vinu. Ono šo čemu je još i poznato ovo selo je i kazan u kojem se pravi čuveni tsipuro.

Selo Teologos smešteno je 10km severoistočno od Potosa, na nadmorskoj visini od 220m. Teologos je i danas živo selo, sa velikim brojem stanovnika, sa brojnim uskim uličicama, kućama u tradicionalnom stilu sa kamenm krovovima. Ono što turiste takođe privlači su domaća jagnjetina i vino.

Panagija je takođe poznata po dobrim tavernama, sa kvalitetnom i ukusnom hranom, naročito jagnjetinom. Pre svega mirno, planinsko, tradicionalno grčko selo sa bogatom istorijom. Smešteno je na istočnoj strani ostrva, od Limenasa je udaljeno 10km. Ime je dobilo po crkvi koja je posvećena presvetoj Bogorodici (Panagaija – Bogorodica). Odlikuju ga uske ulice prepune radnjama sa unikatnim suvenirima, ali i „Izvor ljubavi“ – izvor slatke vode koji se koji se kanalima slivaju prema moru.

Stari Pantelejmon je selo koje je proglašeno za Nacionalni spomenik baštine čime je postalo popularna turistička destinacija za posetu zbog svog živopisnog izgleda. Ukoliko letujete u Olimpskoj regiji  iskoristite priliku i posetite ga, jer je od Platamona udaljeno 8 km, od Nei Porija i Leptokarije oko 11 km, a od Paralije 42 km. Odlikuje se takođe tradicionalnim kamenim kućama i uskim kaldrmisanim uličicama u zelenilu sa prodavnicama bilja, pčelinjih proizvoda i biljnih čajeva.

Na nadmorskoj visini od 600m, u podnožju planine Holomontas i u srcu Halkidikija, nalazi se tradicionalno selo Arnea, jedno od najstarijih sela na Halkidikiju. Ono po čemu je između ostalog poznato je i to što ovde ima veliki broj stanovnika koji su dočekali svoj stoti rođendan. Ulice su popločane kamenom sa starim kućama i kamenim zidovima, drvenim balkonima i šarenim fasadama. Tu je i nekoliko taverni, folklorni muzej sa starim fotografijama i predmetima koji su se ranije koristili.