Grčka kuhinja i restorani u Grčkoj | Lord Travel

Svako letovanje ili kraća poseta Grčkoj ne bi trebalo da prođe bez dobro poznate grčke kuhinje. Veliki je izbor specijaliteta u tavernama i restoranima pa se makar jedan od njih mora naći na vašem meniju tokom boravka. Grčka hrana smatra se jednom od najzdravijih na svetu jer se zasniva uglavnom na ribi i morskim plodovima, svežem voću i povrću, integralnim žitaricama, uz korišćenje sira i kiselog mleka.


Naravno uz nezaobilazni giros i tzatziki salatu, izdvajamo sledeće…

Avgolemono  – tradicionalna grčka supa sa limunom, koja se pravi od piletine, limuna, jaja i testenine ili pirinča (naša verzija pileće supe sa rezancima)

Melitzanosalata – salata od patlidžana, ali u stvari je sos, poslužuje se kao predjelo za umakanje hleba i povrća.

Dolmades – punjene sarmice od vinove loze sa pirinčem, začinskim biljem, mesom.

Musaka kao možda i najpoznatije jelo a ne samo u Grčkoj gde se slojevi patlidžana pomešaju sa mlevenim mesom i kremastim prelivom, služi uz salatu i belo vino.

Suvlaki – pravi se od svinjskog ili pilećeg mesa, pa se komadi istog sstavljaju na ražnjić između kojih se nalazi različito povrće.

Fakes supa je supa od leća tj. sočiva i može se napraviti sa ili bez paradajza.

Horta vrasta – kuvano zelje (preliva se maslinovim ulje i limunovim sokom)i osnovno je jelo u mnogim grčkim domaćinstvima.

Spanakorizo – jelo od spanaća i pirinča koje se tradicionalno servira sa limunom, feta sirom i maslinovim uljem.

Namaz od belog luka, Skordalja, tradicionalni grčki prilog koji se sjajno slaže uz prženu ribu

Saganaki – zapečeni sir. Postoji ekoliko verzija ovog jela: saganaki sa pradajzom, saganaki od tvrdog sira – kačkavalja i saganaki zapečen u rerni.

Stifato –  je tradicionalno jelo koje se sprema sa zečetinom/teletinom/jagnjetinom/govedinom sa malim glavicama luka u zemljanim posudama.

Baklava je kolač punjen filom od oraha, natopljen u sirupu od rastopljenog šećera. U Grčkoj se uz baklavu najčešće pije jaka crna Grčka kafa.

Loukoumades su krofnice pržene u dubokom ulju, natopljene sirupom od meda i šećera, sa dodatnim prelivom od čokolade.

Melomakarona je najpoznatiji grčki dezert koji se jede za Božić. Sezonski kolači natopljeni šećernim sirupom i medom, postuti seckanim orasima.

Portokalopita – čuvena pita od pomorandže čije je poreklo sa Krita. Sastoji se od više slojeva testa, pomorandže i grčkog jogurta.

Na kraju da ne izostavimo masline, feta sir, brojne začine koji su odlika grčke kuhinje i nezaobilazni „ouzo“.  Ovde se zaustavljamo jer verovatno već tražite recepte za neki od pomenutih specijaliteta, dok se ne nađete u nekom grčkom restoranu.

Dolmades blog post - Lord Travel
Avgolemono blog post - Lord Travel
Lukumades blog post - Lord Travel

Na osnovu raznih članaka i izvora na internetu izdvajamo neke od najpoznatijih restorana širom Grčke. Pravimo vam kraću listu istih kako biste ih istražili a potom i posetili u zavisnosti od toga gde letujete.


Neke od najboljih taverni na Kasandri po oceni lokalaca su Bakalis u Pefkohoriju, Thea Thalassa u Afitosu, Aelia u Nea Skioniju, Flegra u Polihronu, Vasilas u Posidiju, Zattero u Fourci, Diamantis u Siviriju, Marina u Nea Potidei, Dias u Kaliteii.

Za restorane u Neos Marmarasu treba izdvojiti nešto više novca. Restoran Okyalos je u samom centru, sa jako dobrim ribljim specijalitetima, a za dobra tradicionalna grčka, kuvana jela, posetite restoran Dimitri. Možda najpoznatiji giros na Sitoniji jeste Alcano u Neos Marmarasu.

U Limenariji u manjoj ulici se nalazi taverna Koukoutsi, sa tesno poređanim stolovima,  nižim cenama, opuštenom atmosferom. Preporuka za restorane u Potosu su San Antonio, koji je poznat i po prelepom zalasku sunca pored hrane, kao i Piatsa Mihalis koji se nalazi na šetalištu u Potosu. Na uzvišenju iznad plaže Aliki je restoran Archodissa ,a na brdu iznad plaže Golden Beach restoran Vigli. Najbolji restoran U Skali Potamiji je Krambousa.

U Stavrosu se izdvajaju sledeći restorani: Lefteris – tradicionalni grčki restoran sa brojnim morskim specijalitetima. Agnanti – sa prelepim pogledom na zaliv, sa ribljim specijalitetima. Amalthia – tokom dana je kafić na plaži gde gosti uz piće mogu iznajmiti ležaljke i suncobrane, a u drugom delu je restoran. Janis je taverna koja već godinama uslužuje goste iz Srbije, takođe poznata po dobroj hrani. Najpopularniji restoran u Asprovalti je Votsalakia, a u Nea Vrasni je El Greco.

Što se tiče Olimpske regije, izdvajamo uvek dosta traženu Paraliju gde po povoljnim cenama možete naći i dobre specijalitete, morske plodove – Nautilos Taverna, Molos Fish Resto, a sa druge strane tu su i Burger Lab, Pacmam Gyros, Ice Factory sa raznovrsnim slatkišima i ukusima sladoleda. U susednom Olympic Beach-u neki od restorana su Parthenon, Perigiali, a u Nei Poriju Avra, Bookovo, Alkazar (prema Tripadvisor-u)

Restoran blog post - Lord Travel
Restoran blog post - Lord Travel