Evia je u stvari ostrvo | Lord Travel

Evia(Euboea/Εύβοια) je najveće ostrvo u Egejskom moru,a u Grčkoj drugo po veličini. Dužina ostrva je 180 km, širina od 7-50 km. Na prvi pogled, Evia ne deluje kao ostrvo, toliko je blizu kopnenog dela grčke, da se cini da je spojena sa njim, medjutim, Evia je ostrvo koje je sa kopnenim delom spojena s dva mosta u gradu Halkidi.

evia, lord travel, ostrvo, grcka, leto 2019, Pefki

Kristalno plava voda Egejskog mora na plažama, termalni izvori i pejzaži dominantnog planinskog dela su ono što najviše krasi Eviu i što privlači najveći broj turista.
Glavni a ujedno i najveći grad Halkida(Chalcis/Χαλκίδα), pun znamenitosti i istorije, nalazi se na središnjem delu ostrva i povezan je mostovima sa kopnenim delom Grčke. Od Atine je udaljen 70km. Halkida je takodje i glavni grad oblasti Euboea koja ne predstavlja samo ostrvo Eviju, vec i povrsinu na kopnenom delu Grčke oko grada Halkide, ali i na sever do dva jezera “Limni Paralimni” i “Limni Lliki”.
Svojom bogatom florom i faunom, povoljnim klimatskim uslovima, dugom sezonom, prelepim plažama, termalnim izvorima, zatim bogatim arheološkim nalazištima, srednjovekovnim manastirima, tradicionalnim selima, brojim borovim šumama, Evia predstavlja jedno od najpopularnijih grčkih letovališta.

evia, lord travel, ostrvo, grcka, leto 2019, Pefki
evia, lord travel, ostrvo, grcka, leto 2019, Pefki
evia, lord travel, ostrvo, grcka, leto 2019, Pefki

Najpopularnija mesta medju turistima su Pefki, Limni, Edipsos.

Pefki je idealno mesto za sve one koji su u potrazi sa pravim odmorom. Okruženo je zelenilom, gde najviše dominiraju četinari. U prevodu Pefki znači bor, zbog izuzetnog bogatstva borovim šumama. Zahvaljujući toj kombinaciji velikih površina borove šume i maslina, kristalno bistrog mora i izuzetno povoljnog geografskog položaja, klima je izuzetno povoljna. A isto tako pogoduje i posebno se preporučuje ljudima koji imaju problema sa plućima i disajnim organima. Vila Eleni Asmini je okružena prelepom borovinom i nalazi se na oko 50 metara od mora i 300 metara od kupališta, centra mesta i plaže.

Celo ostrvo je bogato nepreglednim peščanim plažama i pred gradske plaže,ovde može da se uživa u velikom izboru plaža, od malih peščanih uvala, stenovitih, pustih, do onih širokih, koje su pune raznovrsog sadržaja.
Najlepša plaža je ipak Agios Nikolaos, na sreću na samo 18km istočno od Pefkija, pruža prelep pogled na crkvu Sv. Nikole. Do ostrvceta na kome se nalazi crkva Sv.Nikole može se doplivati sa plaže Elinika, peščana plaža sa vrlo plitkom vodom. Bliže plaže su i plaža Agiokampos 33km zapadno, uža ali duga plaža sa velikim brojem kafića, barova i tavern. Plaža Agia Ana, udaljena je od Pefkija južno 54km, prekrivena zlatnim peskom, zatim plaža Sarakinio na zapadnoj obali Evije, na 55km južno od Pefkija, prekrivena tamnim šljunkom, i bogata stenama koje su atraktivne i pogodne za skakanje. Južno 35km je plaža Roves koja pruža predivan zalazak sunca. Plaža Nisiotisa, 30km zapadno, veoma duga šljunkovito-peskovita. Prekrivena zlatnim peskom i kristalnim morem na 54km od Pefkija, nalazi se i plaža Agia Ana.
Neke od neuredjenih plaža jesu plaža Agriovotano, 14km istočno, gde je preporuka da se ponesu sve neophodne stvari za boravak na njoj, ali se pruža prirodan hlad koji nadoknadjuje sve nedostatke i prekrivena je belim šljunkom i tirkizno plavom bojom vode. Isto takva je i plaža Cilaros na 114km jugoistočno od Pefkija.
Dalje malo ali isto tako nezaobilazne su plaža Agia Paraskevi – 240km južno, kombinacija sitnog peska i šljunka, i neobična boja vode i južno 170km od Pefkija je plaža Agio Apostoli, ulazak u vodu je šljunkovit. Intimnija plaža na 225km jugoistočno je Agios Dimitris, veoma neprisupačna što je čini posebno lepom, okružena visokim stenama koji je štite od vetrova.

Sa plaže Pefkija, iz obližnjih restorana i kafića uz obalu, pružaju predivni pogledi na ostrva Skijatos i Skopelos, ali i na ulaz u Voloski zaliv. A isto tako celodnevni izleti do tih ostrva su nezaobilazna destinacija ako se nalazite u Pefkiju. Do Skijatosa se putuje oko 90min vožnje brodom, a često se desi da društvo može da vam prave i delfini.
Skopelos je ostrvo na manje od sat vremena plovidbe od Skijatosa. Zelenije je i mirnije ostrvo od Skijatosa.
Još jedan od izleta je na Lihadonisiu, vulkanskim ostrvima a nazivaju ih još i grčki Sejšeli. Brodićem se obilazi ceo arhipelag. A čak se mogu videti i mediteranske foke, retke životinjske vrste, u kristalno čistoj vodi tirkizne boje.
Atina je na 70km od Pefkija, idealna prilika da obidjete grad i iskoristite za šoping, pošto u Pefkiju nema butika, samo po neka prodavnica suvenira, a Akropolj je neizostavan ako se tu nalazite.

Vile i hoteli su jako blizu plaže, uglavnom se svi nalaze u prvom redu do šetalista kao što je Vila Areti na prvoj liniji do mora, na samom šetalištu, ima i uredjen park sa igrama za decu, kao i Vila Areti 1, nalazi se na prvoj liniji do mora, 60m od šetališta i 100m od velike gradske plaže, sa svojim parking prostorom. Vila Jana je na prvoj liniji do mora, na samom početku šetalista i oko 200 metara od centra.
Uglavnom sve vile imaju svoje parking prostore. Vila Kostas i Eleni koja se nalazi na udaljenosti 60 metara od mora i uređenog šetalista, oko 100 metara od supermarketa i oko 180 metara do centra Pefkija. I Vila Panorama, kao i Vila Jenny studios su na 80m od plaže i šetališta. Vila Meli je u mirnom delu letovališta, na 100m od plaže i šetališta, sa lepim uredjenim dvorištem i parking prostorom pored vile.
Hotel Galini sa 3 zvezdice je smešten na svega 10 metara od plaže u samom centru Pefkiju.
Vila Voula nalazi se 70 metara od plaže i uređenog šetališta pored kojeg se nalazi nekoliko restorana, taverne sa muzikom, prodavnice,pekara…

Ukoliko krećete na put kolima (od Niša 670km, od Beograda 910km, od Novog Sada 990km, od Vranja 560km), za ulazak na teritoriju Makedonije biće vam potreban zeleni karton. Od Glife do mesta Agios Kampos prevozi vas trajekt kojim se putuje oko tridesetak minuta, a nakon toga do Pefkija ima još oko 30 km. Postoji mogucnost da putujete i do grada Halkide, i da tamo predjete most i udjete na Eviu, ali to poskupljuje i produžava put.

Idealno mesto za odmor ukoliko se odlučite za Eviu, a posebno za Pefki, mesto bez galame, koje pruža neverovatan mir uz duge šetnje pored mora uz borove šume i nepregledne maslinjake i smokve, i mirne uličice kroz grad koje Vam bude čula i vraćaju u zaboravljeno prošlo vreme.

Niš 07.06.2019. – Lord Travel

Toggle side content