Borovec - Zimska bajka | Lord Travel

Borovec je udaljen 75 km od Sofije (na putu do njega se prolazi pored veštačkih jezera iz kojih se vodom snabdeva Sofijska oblast), 235 km od Niša i 475 km od Beograda.
Do Sofije je put manje-više poznat. A u Sofiji je potrebno ići pravo kroz centar, jer se obilaznica – Okolovrusten put i Samokovsko spajaju i onda se ide ka Pančarevu i dalje smer Samokov-Borovec.
10 km posle Samokova stiže se u ski centar Borovec koji se sastoji iz dva dela, donji deo ka hotelu Lion, i desno gornji na samoj ski stazi sa hotelima Samokov, Rila, Mura, Flora.
Gusta borova šuma, u severnom delu planine Rile, u podnožju Musale, najvišeg vrha na Balkanu (2925m) predstavlja idealnu lokaciju za ovaj ski centar. Samo skijalište je na nadmorskoj visini od 1300 m do 2750 m.

Botovec skijanje blog LordTravel

Borovec poseduje mrežu od ukupno 58 km ski staza, od kojih je najduža duga 6 km. Za početnike postoje 5 plavih i zelenih staza – 21km, 14 su crvene-srednje težine – 17km i 2 staze su crne za napredne skijaše – 7km.
Sa prosečnom temperaturom od 4.8°C u januaru, uz savremeni sistem staza i liftova kao i sistem za vestačko osnežavanje, omogućeno je da skijaška sezona traje od decembra do aprila meseca. Postoje 13 žičara – 1 gondola za šest osoba, 3 četvoroseda, 1 trosed, 2 dvoseda, 6 vučnica, plus 5 dečijih liftova.
Postoje čak 3 ski staze pokrivene topovima za veštačko osnežavanje, a 2 su za noćno skijanje sa instaliranim audio ozvučenjem.
Ski centar Borovec ima i dva uređena freestyle parka za ljubitelje snowboarda, skakaonice za ski skokove (75m i 50m), staze za nordijsko trčanje (dužine 13 km) i jednu od najboljih staza za biathlon (zimski sport: cross-coutry skijaško trčanje + gađanje iz puške) u Evropi, i kao takav pruža mogućnosti za brojne zimske sportove.

Ski regioni Boroveca:
Sitnjakovo- centralni deo (1.340 m – 1.780 m). Početna stanica žičara za osam ski staza u ovom regionu nalazi se sa južne strane hotela “Rila”.
Jastrebec (1.340 m – 2.369 m) Najlakši i najpogodniji put do polazišta četiri staze u ovom regionu jeste gondolom – polazna stanica se nalazi nekoliko desetina metara jugozapadno od hotela “Samokov”.
Markužik (2.340 m – 2.550 m), gondola je najlakši doći do četiri najviše ski staze u ovom regionu.
Radno vreme ski liftova je od 9 časova do 16:30. Noćno skijanje sa osvetljenjem je od 17 do 22 časa.
Naravno, kao i u svim većim ski centrima, tako i Borovec nudi svojim gostima školu skijanja za bolje savladavanje skijanja i unapredjivanje istog.

Borovec skijanje blog LordTravel

 

Osim zimskih sportova, Borovec omogućava gostima i bogat noćni život sa mnoštvom barova i klubova koji rade cele noći, a tu su i zadovoljstva za ljubitelje dobre hrane, pića i žive muzike u poznatim Mehanama – bugarske taverne, sa bogatim specijalitetima bugarske kuhinje.

Korisne informacije za vreme boravka u Bugarskoj:

  • od dokumenata su potrebni pasoš, vozačka dozvola i saobraćajna dozvola
  • sigurnosni pojas je obavezan
  • brzina u naselju je 50km/h, a na putu je 90km/h. Na autoputu 130km/h
  • korišćenje mobilnih telefona je najstrože zabranjeno i kazne su ogromne
  • U periodu od 1.11. do 1.03. upaljena svetla su obavezna
  • PP aparat je isto potreban
  • vinjeta koja se kupuje na ulasku u Bugarsku

Napomena za vinjetu: Ukoliko resite da na odmor u Bugarsku idete svojim kolima, vinjetu kao nalepnicu više ne možete kupiti(nije zvanično izbačena iz upotrebe ali je nemoguće naći), sada se dobija fiskalni isečak koji ste dužni da čuvate, a koji na sebi ima QR Code. Čest slučaj kod naših turista je bio da vinjetu kupuju na benzinskim stanicama (Shell ili Gasprom) odmah posle graničnog prelaza, medjutim ove benzinske stanice više ne prodaju vinjete. Idealno je kupiti vinjetu odmah posle prelaska granice i to sa leve strane gde postoji kućica sa nekoliko automata koje vam izdaju taj fiskalni isečak, a može da se plati platnom karticom, što je odlično, jer ne morate da menjate novac odmah po ulasku u Bugarsku. Takodje vinjetu možete kupiti od kuće na nekoliko web sajtova (npr. https://en.vinetki.bg/)
Takodje vodite racuna o isteku vinjete. Ako recimo idete na Borovec na 7 noći (8 dana), što je čest slučaj, sedmična vinjeta će vam važiti zadnjeg dana tačno do onoliko sati kada ste je kupili prvog dana. Što znači, ako ste ušli u Bugarsku prepodne u 11:00 sati, ona će vam važiti zadnjeg dana do 11:00 sati i ako vi iz hotela krenete posle 10:00, što je čest slučaj, i putujete do granice 2 ili 3 sata, vozićete bez vinjete poslednja 2 sata. Bugari to znaju, i namenski imaju posebne policijske patrole (VAT policija), koje stoje na izlazu iz ski centara ili ispred samog graničnog prelaza i proveravaju samo vinjete, naravno kazne su ogromne. Tako da morate dokupiti jednodnevnu ili vikend vinjetu da ne bi došlo do ovoga.

Niš 21.12.2019. – Lord Travel