Bansko Bugarska - zanimljivosti | Lord Travel

Bansko je jedno od najpopularnijih ski centara u Bugarskoj. Nalazi se na obroncima planine Pirin na 925m nadmorske visine i privlači turiste iz Rusije, Turske, Grčke, Rumunije, Velike Britanije, a u poslednje vreme dosta ljudi iz Srbije su posetioci ovog ski centra, zbog toga su i najveće gužve baš za vreme zimskog raspusta i nacionalnih praznika tokom februara. Mada s obzirom da sezona traje jako dugo, od 15.decembra do 15.maja, slobodnih termina ima skoro uvek u mnogobrojnim hotelima.

Bansko skijanje blog LordTravel zanimljivostiBansko skijanje blog LordTravel zanimljivostiBansko skijanje blog LordTravel zanimljivosti

Udaljen od Sofije 160km, od Beograda 580, od Niša 305km sa dobrim putevima do samog centra, Bansko predstavlja zaista dobar izbor za zimovanje i odmor. Većim delom ide se autoputem – vožnja autoputem E-75, na relaciji Beograd- Niš (235 km). Nakon naplatne rampe kod motela “Nais”, na ulazu u Niš, koja vise nije ativna, vožnja se nastavlja auto putem/obilaznica oko Niša, a zatim i novim autoputem E-80 u pravcu Pirota i Dimitrovgrada, a ubrzo sledi granični prelaz Gradina – Kalotina.
Na graničnom prelazu morate imati važeću saobraćajnu dozvolu i važeće pasoše.
Po ulasku u Bugarsku, morate kupite elektronsku vinjetu (e-vinjetu) na kiosku sa jasno istaknutom tablom, sa leve strane puta, odmah nakon granice.
I kroz Bugarsku se ide autoputem-obilaznica oko Blagoevgrada ka Simitliju. Nekoliko kilometara posle Blagoevgrada, isključite se sa novog auto puta i nakon 10-ak km vožnje dobrim magistralnim putem (posle mesta Simitli), isključite se desno i na 40 km nalazi se Bansko.

Bansko skijanje blog LordTravel zanimljivostiBansko skijanje blog LordTravel zanimljivosti

Na ulazu u Bansko, doći ćete do dela puta koji ide u dva kraka, pravo i levo. Ako nastavite putem pravo, vozite u pravcu hotela Famil, Guiness, Belvedere, St George Ski & Holiday i drugih. Ako se odvojite levim putem nailazite na semafor gde su smešteni hoteli Lucky Bansko i GrandHotel Bansko. Od semafora desno, ulica vodi ka starom i novom centru grada.
Sam grad je spoj starog grada i savremene arhitekture gde šetnjom kroz glavnu ulicu Pirin imate utisak da ste u nekom srednjem veku, sa prelepom crkvom Svete Trojice, podignutoj 1835.godine i muzej Neofita Rilskog, banskog monaha, a isto tako interesantno je obići i kuću Veljanovih, bogate porodice koja je živela u Banskom tokom 18 veka. A onda oko polazne stanice gondole imate mnoštvo kafica, fast food-ova, prodavnica sportske opreme i iznajmljivanja iste, i taj deo Banskog predstavlja moderan kraj sa puno novih hotela.

Bansko skijanje blog LordTravel zanimljivostiBansko skijanje blog LordTravel zanimljivostiBansko skijanje blog LordTravel zanimljivosti

Iako je Bansko jedan od novijih ski centara , on ima oko 70km savršeno uredjenih staza koje se ukrštaju, široke su i dobro održavane. Ima 30% plavih staza, 45% crvenih i 25% crnih staza. Planina Pirin ima prelepu prirodnu lepotu sa gustom šumom, rekama i neverovatnim pogledom i skijanje niz staze dok je sunce za ledjima, omogućava da uživate u tom bogatstvu. Ski centar raspolaže sa 25km ski liftova, 1 gondola, 6 četvorosedežnice, jednu dvosedežnicu i 15 tegljača. Ski staze su široke i opremljene sa 161 mašinom za veštački sneg. Takodje poseduje i nordijske staze -“Binderička poljana” koje su duge 4 i 2 km.
Sama visina mesta je 925m nadmorske visine, dok je visina polazne stanice gondola na 1000m nadmorske visine, a najviši ski lift izlazi na 2560m nadmorske visine. Najviši vrh je Todorka na 2746m nadmorske visine.
Ukoliko ne možete ili ne volite da skijate preporučujemo odmor i zabavu u spa centrima. Jedan takav primer je hotel Astera sa 4*, koji osim nebrojeno malih i velikih bazena u zatvorenom ima i bazen na ovorenom sa vrelom vodom tokom cele zime.

LordTravel, vec tradicionalno, u saradnji sa Ski klubom Niš, organizuje školu skijanja na Banskom.

Cene e-vinjete za put kroz Bugarsku iznose: *

  • važnost tokom vikenda (od petka u 12:00 do nedelje u 23:59) – 10 leva (5 €)
  • važnost 7 dana – 15 leva (8 €)
  • važnost mesec dana – 30 leva (16 €)
  • važnost 3 meseca – 54 leva (28 €)
  • važnost 12 meseci – 97 leva (50 €)

*Podatak iz januara 2020.
Kazna za vožnju bez vinjete na teritoriji Bugarske iznosi 300 leva (155 €).

Napomena za vinjetu: Ukoliko rešite da na odmor u Bugarsku idete svojim kolima, vinjetu kao nalepnicu više ne možete kupiti(nije zvanično izbačena iz upotrebe ali je nemoguće naći), sada se dobija fiskalni isečak koji ste dužni da čuvate, a koji na sebi ima QR Code. Čest slučaj kod naših turista je bio da vinjetu kupuju na benzinskim stanicama (Shell ili Gasprom) odmah posle graničnog prelaza, medjutim ove benzinske stanice više ne prodaju vinjete. Idealno je kupiti vinjetu odmah posle prelaska granice i to sa leve strane gde postoji kućica sa nekoliko automata koje vam izdaju taj fiskalni isečak, a može da se plati platnom karticom, što je odlično, jer ne morate da menjate novac odmah po ulasku u Bugarsku. Takodje vinjetu možete kupiti od kuće na nekoliko web sajtova (npr. https://en.vinetki.bg/)
Takodje vodite racuna o isteku vinjete. Ako recimo idete na Bansko na 7 noći (8 dana), što je čest slučaj, sedmična vinjeta će vam važiti zadnjeg dana tačno do onoliko sati kada ste je kupili prvog dana. Što znači, ako ste ušli u Bugarsku prepodne u 11:00 sati, ona će vam važiti zadnjeg dana do 11:00 sati i ako vi iz hotela krenete posle 10:00, što je čest slučaj, i putujete do granice 2 ili 3 sata, vozićete bez vinjete poslednja 2 sata. Bugari to znaju, i namenski imaju posebne policijske patrole (VAT policija), koje stoje na izlazu iz ski centara ili ispred samog graničnog prelaza i proveravaju samo vinjete, naravno kazne su ogromne. Tako da morate dokupiti jednodnevnu ili vikend vinjetu da ne bi došlo do ovoga.

Niš 09.01.2020. – Lord Travel